Alle uitzendingen

Gastvrij: Over de voedselbank en diaconie in Woerden.

Ingediend door sjoerd op zo, 11/10/2019 - 21:18
Gastvrij

Theo den Braber heeft een gesprek met Simon en Nelleke van Katwijk. Zij vertellen over hun werkzaamheden voor de voedselbank van Woerden en de taken en activiteiten van de diaconie waartoe ze behoren. Belangrijke taken voor een niet onaanzienlijke groep mensen in Woerden, zoals zal blljken uit het gesprek.

Datum uitzending
Gast
Simon en Nelleke van Katwijk
Presentator
Technicus

Over St Maarten en de viering daarvan in Woerden

Ingediend door sjoerd op di, 11/05/2019 - 07:37
Gastvrij

Hans Slooijer heeft een gesprek met pastor jannake Stam die vanuit de Bonaventura parochie samen met de Evengelisch Lutherse kerk de St Maarten viering organiseert. Zaterdag 9 november is het zover! ,

Datum uitzending
Gast
pastor Janneke Stam
Presentator
Technicus

Werken in de ELK...

Ingediend door sjoerd op wo, 10/23/2019 - 21:33
Gastvrij

Hans Slooijer heeft een gesprek met Karin Timmerman, kerkelijk werker in de Evangelisch Lutherse kerk in Woerden sinds eind vorig jaar. Wat drijft haar en wat zijn haar werkzaamheden? Op die vragen gaat zij in tijdens het gesprek. 

Datum uitzending
Gast
Karin Timmerman
Presentator
Technicus

Over geloof en wetenschap en welke relatie die met elkaar hebben.

Ingediend door sjoerd op vr, 10/18/2019 - 22:14
Gastvrij

Mariëlle Zondervan-Zwijnenburg is sinds vier jaar inwoonster van Woerden en voelt zich helemaal thuis in stad en kerk. U kent haar misschien, samen met echtgenoot Rick als ouders van twee kinderen, en haar als ouderling in de Hervormde PKN-gemeente van Woerden én als wetenschapper. 

Onlangs voltooide zij haar proefschrift met een onderwerp op het gebied van statistiek en sociale wetenschappen en promoveerde daarmee tot doctor. 

Ds. Hans Berkheij, predikant van de wijkgemeente Noord+West van de Hervormde Gemeente in Woerden, was aanwezig bij de promotieplechtigheid en interviewt haar.

Mariëlle praat in de studio vrijmoedig over haar rol als moeder, gelovige, ouderling en wetenschapper en de verhouding tussen geloof en wetenschap. Is er een tegenstelling? Als dochter uit een boerengezin gaat ze ook kort in op de actualiteit van de boerenprotesten tegen het voorgenomen beleid op basis van wetenschappelijke conclusies. Vragen over wat als absolute waarheid mag gelden in wetenschap en geloof gaat ze niet uit de weg. Tussendoor laat ze iets horen van haar bijzondere muziekkeuze.

Datum uitzending
Gast
Marielle Zondervan-Zwijnenburg en Ds Hans Berkheij als presentator
Presentator
Technicus

Gastvrij: eten zoals toen.....

Ingediend door sjoerd op za, 10/12/2019 - 20:56
Gastvrij

Op vrijdag 8 november aanstaande is kookdominee Han Wilmink in Woerden om een verrassend heerlijk diner met Bijbelse gerechten te verzorgen. 

Deze avond vindt plaats vanaf 18.30 uur in het restaurant van het Kalsbeekcollege, locatie Bredius, H.G. van Kempensingel 23 in Woerden.

Voor geïnteresseerden bestaat ook de mogelijkheid 's middags deel te nemen aan een kookworkshop onder leiding van Han Wilmink. Dan dient u om 15.30 uur in de keuken van het Kalsbeekcollege te zijn.

In het kader van deze gebeurtenissen zocht Hans Slooijer ds. Han Wilmink op in de Kruiskerk (PKN) in Wezep, waar hij predikant is. Hij vertelt in dat gesprek over zijn passie voor koken en over zijn plannen van de Kruiskerk een pioniersplek te maken. 

Datum uitzending
Gast
Ds. Han Wilmink, predikant in Wezep
Presentator
Technicus

Het Luisterboek: over de koperen slang

Ingediend door sjoerd op za, 10/12/2019 - 21:18
Het Luisterboek

Jose vertelt het verhaal van Mozes en de koperen slang - de slang zien veel mensen als een vervelend, eng en gevaarlijk dier. In de Bijbel staat de slang voornamelijk voor zonde, verleiding en Satan (zoals bij het scheppingsverhaal de slang tegen Adam en Eva praatte). Meestal wordt de slang dan ook niet in vrolijke en lieve context besproken.

Slangen (zie het plaatje hieronder) zijn een groep van aan hagedissen verwante reptielen die behoren tot de orde schubreptielen Alle soorten worden gekenmerkt door een naar verhouding zeer lang en dun lichaam en het ontbreken van ledematen. Slangen zijn duidelijk te onderscheiden van alle andere dieren en de meeste andere reptielen als krokodilachtige, schildpadden en brughagedissen. Met sommige groepen van hagedissen is het onderscheid niet zo duidelijk.

Er zijn ongeveer 3150 verschillende soorten slangen beschreven, waarvan ongeveer 15% giftig is. Slangen bewegen zich altijd voort op de buik en de huid is geheel bedekt met schubben. Andere typische kenmerken zijn het ontbreken van beweegbare oogleden en de aangepaste gepaarde organen als de longen en de nieren.

Slangen komen vrijwel wereldwijd voor en de verschillende soorten leven in uiteenlopende habitats. Omdat ze koudbloedig zijn, leven de meeste soorten in warmere streken. Een aantal soorten is aangepast aan het leven in extreem droge omgevingen, zoals woestijnen. Er zijn echter ook slangen die ondergronds leven en veel graven of juist sterk zijn aangepast aan een leven in waterige milieus zoals rivieren, meren en zelfs in de zee.

Datum uitzending
Presentator
Technicus
bestand

Gastvrij: de SOKW en de kerken staan op de markt

Ingediend door sjoerd op za, 09/28/2019 - 09:09
Gastvrij

Het bestuur van de wijk Tournoysveld houdt elk jaar in september een wijkfeest en op 21 september jl. werd de 2019 versie gehouden. 

Vele standhouders wisten de wijkbewoners en andere belangstellenden te interesseren om een kijkje te komen nemen.

De christelijke kerken in Woerden en gelieerde organisaties als Stichting Ontmoeting en de SOKW zelf waren evenals vorig jaar aanwezig en bemensten deze keer zelfs drie kramen. Het was een echt 'kerkenpad'.

Ook een aantal pastores was zichtbaar aanwezig met grote oren op hun hoofd, om extra bekend te maken dat onder de titel ‘Het Oor’ op een wekelijks (op donderdag van 10.30 tot 11.30 uur) geestelijk spreekuur in wijkcentrum De Plint geluisterd wordt naar mensen die even een luisterend oor zoeken. 

Hans Slooijer sprak met een aantal van deze standhouders en met ds.Joost Schelling van 'Het Oor' over wat hen beweegt om op deze markt te staan. 

 

Datum uitzending
Gast
Marktbezoekers en standhouders
Presentator
Technicus

Gastvrij: Over Taize

Ingediend door sjoerd op do, 08/29/2019 - 18:44
Gastvrij

Theo heeft een gesprek met 2 Taize gangers   - in aanvulling op het eerdere gesprek met Ds Joost Schellling. Wat hebben ze gedaan, wat hebben ze beleefd en hoe vonden ze het bezoek aan dat klooster in Frankrijk?

Datum uitzending
Gast
Daan Tromp en pastor Janneke Stam
Presentator
Technicus