Alle uitzendingen

Gastvrij: over Bonifatius en de herdenkingen

Ingediend door sjoerd op wo, 06/17/2020 - 21:48
Gastvrij

Aanvankelijk was het de bedoeling van het comité Breukelen-Woerden om dit jaar het Bonifatiusjaar te vieren. Vanwege de coronacrisis zijn alle activiteiten verplaatst naar volgend jaar. Ondertussen gaan de voorbereidingen natuurlijk wel door.

Daartoe behoort ook alle beschikbare informatie te verzamelen over Bonifatius en zijn inzet 1300 jaar geleden om de mensen in dit gebied te kerstenen.

Expert op dit terrein is de heer Kees Slijkerman, mede-auteur van het boek "Bonifatius in Dorestad", dat is geschreven in het kader van de herdenking in Wijk bij Duurstede in 2016.

Hans Slooijer praat met hem via een video-verbinding over de persoon Bonifatius, zijn leven en zijn betekenis. Ook komt aan de orde of er bewijs is dat Bonifatius werkelijk in Breukelen en Woerden is geweest. De Pieterskerk in Breukelen en de Petruskerk in Woerden getuigen daar immers van.
 

Datum uitzending
Gast
Kees Slijkerman, Voorzitter Stichting Bonifatius-Dorestad
Presentator
Technicus

Gastvrij: een gesprek met Ad van Pelt, musicus en organist

Ingediend door sjoerd op do, 05/21/2020 - 13:05
Gastvrij

In verband met een  technische storing is de beoogde opname niet gelukt en wordt een herhaling van het gesprek uitgezonden dat vorig jaar werd opgenomen: 

Vorig jaar is het beroemde Bätz-orgel uit 1768 in de Petruskerk ongeveer een half jaar lang grondig gerestaureerd. Het pijpwerk is hersteld, de blaasbalgen zijn opnieuw van het benodigde leer voorzien en vele andere werkzaamheden zijn verricht.

Organist en kerkmusicus Ad van Pelt vertelt over dit bijzondere orgel dat hij zelf regelmatig tijdens diensten en concerten bespeelt. Na oplevering van het gerestaureerde orgel is het in de weken daarna in een drietal concerten weer “ingewijd”.

 

Datum uitzending
Gast
Ad van Pelt
Presentator
Technicus

De vieringen van Koningsdag, 4 en 5 mei in deze tijd.

Ingediend door sjoerd op wo, 05/06/2020 - 22:28
Gastvrij

De viering van Koningsdag, 4 en 5 mei was dit jaar zo anders dan we gewend zijn. We vierden de vrijheid, maar waren beperkt in ons doen en laten.

Hoe zijn we daarmee omgegaan en wat doet het met ons? Waar zijn we in het bijzonder bij bepaald? Leidt het tot bezinning over hoe we omgaan met de natuur, het klimaat, onze consumptie? Zal deze crisis leiden tot grote veranderingen en waar liggen dan de grenzen?

Welke versoepeling van maatregelen kunnen we de komende weken verwachten en wat betekent dit voor de lokale economie, het gemeentebestuur en de begroting van de gemeente Woerden?

Over deze en andere vragen sprak Hans Slooijer via een live-verbinding met Victor Molkenboer, burgemeester van Woerden.

Datum uitzending
Gast
Burgemeester Victor Molkenboer
Presentator
Technicus