Het Luisterboek: over de koperen slang

Ingediend door sjoerd op za, 10/12/2019 - 21:18
Het Luisterboek

Jose vertelt het verhaal van Mozes en de koperen slang - de slang zien veel mensen als een vervelend, eng en gevaarlijk dier. In de Bijbel staat de slang voornamelijk voor zonde, verleiding en Satan (zoals bij het scheppingsverhaal de slang tegen Adam en Eva praatte). Meestal wordt de slang dan ook niet in vrolijke en lieve context besproken.

Slangen (zie het plaatje hieronder) zijn een groep van aan hagedissen verwante reptielen die behoren tot de orde schubreptielen Alle soorten worden gekenmerkt door een naar verhouding zeer lang en dun lichaam en het ontbreken van ledematen. Slangen zijn duidelijk te onderscheiden van alle andere dieren en de meeste andere reptielen als krokodilachtige, schildpadden en brughagedissen. Met sommige groepen van hagedissen is het onderscheid niet zo duidelijk.

Er zijn ongeveer 3150 verschillende soorten slangen beschreven, waarvan ongeveer 15% giftig is. Slangen bewegen zich altijd voort op de buik en de huid is geheel bedekt met schubben. Andere typische kenmerken zijn het ontbreken van beweegbare oogleden en de aangepaste gepaarde organen als de longen en de nieren.

Slangen komen vrijwel wereldwijd voor en de verschillende soorten leven in uiteenlopende habitats. Omdat ze koudbloedig zijn, leven de meeste soorten in warmere streken. Een aantal soorten is aangepast aan het leven in extreem droge omgevingen, zoals woestijnen. Er zijn echter ook slangen die ondergronds leven en veel graven of juist sterk zijn aangepast aan een leven in waterige milieus zoals rivieren, meren en zelfs in de zee.

Datum uitzending
Presentator
Technicus
bestand