Een presentatie en jiddische liederen in de Petruskerk

Ingediend door sjoerd op wo, 04/20/2022 - 17:26

Historicus Jan van Es houdt op zaterdagavond 7 mei 2022 een lezing in de Petruskerk te Woerden: over de positie van joden die in de loop der eeuwen naar Nederland zijn gekomen, en hoe zij in Woerden terechtkwamen en zijn behandeld.

Na de pauze staat The Ballad of Mauthausen centraal in een hartverwarmende voorstelling. Gekozen is om de liederencyclus in te bedden in een breder verhaal: tussen de grote Joodse migratiegolf aan het einde van de negentiende eeuw en de revival van de Joodse levenswijze en cultuur in de Verenigde Staten.

Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor een groot publiek over de hele wereld. Samen met haar ensemble slaat zij met de voorstelling een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu.

Alles wordt in het Jiddisch gezongen, ook de teksten uit de Mauthausen Cyclus. Dankzij het Jiddisch Koor Heijmisj mocht Niki gebruikmaken van de vertaling van Willy Brill.

Samen met Ro Kraus, altviool, Ruud Breuls, trompet, Emile Visser, cello en Peter van Os, accordeon, brengt zij een muzikale reis door de tijd in een voorstelling die prikkelt, ontroert en inspireert. Door de opbouw van het programma is het groter dan enkel een ode aan onze vrijheid en eindigt de voorstelling uitbundig en vrolijk.

De avond begint om 20.15 uur de kaarten kosten 19.50 inclusief drankje en zijn te bestellen via Kunstencentrum Het Klooster:

https://www.kloosterwoerden.nl